Jordskokksuppe
Jordskokken ble dyrket av urinnvånere i Nord-Amerika. Europeerne oppdaget den da den franske oppdageren Samuel Del Champlain fant dyrket jordskokk ved Cape Cod i 1605. Etter hvert ble den spredt fra Frankrike til resten av Europa og Skandinavia. I Norge ble den først omtalt 1694 og var forholdsvis vanlig frem til poteten ble populær på 1800-tallet.
I motsetning til de fleste andre knoller inneholder de ikke karbohydratet stivelse, men inulin. Inulin og oligofruktose blir ikke absorbert i tynntarmen, og tilfører derfor minimalt med kalorier og vil heller ikke føre til økt blodsukker og utskillelse av insulin. Istedenfor å bli tatt opp i tynntarmen, går de videre til tykktarmen der de stimulerer vekst av de gunstige bifidobakteriene.
Dette trenger du til 2-4 pers
8 knoller jordskokk
3 dl fløte
2 dl vann
2 stk grønnsaksbuljong
1 ts xanthangum
1 ss smør
Salt og pepper etter smak
Torskerogn, kaldpresset olivenolje og blader av fennikel som garnityr. Bladene er toppen på fennikelen som ligner på dill.
Fremgangsmåte
Skrell og rens knollene og del dem opp i biter. Kok de møre i 2 dl vann sammen med buljong under lokk. Blend suppen med en stavmikser til en jevn og klumpfri suppe. Tilsett fløte og la det putre i ca 5-7 min under omrøring. Smak til med salt og pepper og rør inn smør. Til slutt tilsetter du xanthangum og lar suppen koke til ønsket konsistens under omrøring. Suppen skal være rik og litt tykk.
Rett før servering blender du suppen kjapt med en stavmikser til det danner seg et skum. Topp med litt kaldpresset olivenolje, finhakket fennikelblader og en raus teskje rogn i midten. Serveres gjerne sammen med frøloff, urtebrød eller focaccia som du finner oppskrift på, på bloggen under brød.
Følg meg gjerne for mer inspirasjon til en sunn hverdag på Facebook og Instagram 🙂
Publisert av