God gammeldags rømmegrøt

Rømmegrøt er en norsk rett grøt der rømme er basisingrediens. Andre viktige ingredienser for høykarb grøt er melk og hvetemel. Tidligere ble rømmegrøt anvendt til spesielle anledninger, så som eksempelvis ved barsel, bryllup, slått og Jonsok. Man finner litt ulike oppskrifter avhengig av hvor man befinner seg i landet. På Vestlandet brukte man ofte semuliegryn i tillegg. Oppskrifter fra Orkdal har mindre rømme og mer gryn. På Aulestad finner man oppskrifter hvor man i tillegg har både kremfløte, risengryn og surmelk kulturmelk/kefir. Men dette er lavkarbo varianten og her er det rømme og fløte som er basisingrediens.

Dette trenger du til 2 pers

2 bokser Seterrømme
2 dl fløte
2 ss meierismør
6 ss sukrin
2 ts salt
3 ss mandelmel
eller 4 ts jbk mel utrørt i litt vann

Fremgangsmåte

Smelt smør og rør inn rømmen. Tilsett fløte og rør forsiktig slik at det ikke skvetter over alt.
Tlsett sukrin, salt og mandelmel. Bruker du jbk rører du melet ut i litt vann før du tilsetter det i grøten. La grøten koke til den tykner. Serveres med smørøye, sukrin og kanel.

Rømmegrøt er nydelig sammen med fenalår og annen god norsk spekemat. Man kan også toppe grøten med finkuttet fenalår for en ekstra god smaksopplevelse.
Velbekomme

Publisert av

4 kommentarer om “God gammeldags rømmegrøt

 1. Laget denne forrige uke, delte oppskriften i to og hadde da i 1ts salt. Den gikk det ikke an å spise 😫 Har jeg gjort noe feil, eller er det feil i oppskriften?

  Liker

 2. Hei!
  Så du koker ikke seterrømmen til den sprekker og tar av fettet?
  Å fjerne fettet gir den gode rømmegrøtsmaken; man kan alltids legge fettet tilbake, oppå grøten, når man spiser den.
  Er det du lager da egentlig ikke noe annet enn oppvarma rømme?

  Liker

  1. Jeg koker ikke rømmen til den sprekker fordi at jeg ikke vil ha en knudrete rømmegrøt. Seterrømme tåler ikke høy varme over lang tid før den skiller seg, og høykarb rømmegrøt inneholder både hvetemel og melk som binder grøten sammen igjen. Den kan ikke sammenlignes med lk varianten på fremgangsmåte. Oppvarmet rømme er det nok ikke da grøten inneholder mer enn rømme 😉 Jeg har flere venner som ikke like rømmegrøt, men som forsyner seg flere ganger når denne kommer på bordet. Som vestlandsjente og kokk har jeg laget noen tusen liter rømmegrøt gjennom mine 3 tiår på kjøkkenet og foretrekker min lk variant.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s