Kremet gresskarsuppe

Kremet gresskarsuppe

Nå er det høysesong for gresskar og de finnes ca 20 arter gresskar, men alle er ikke like anvendelige. Vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince/Grey, mens dekorasjonsgresskar er de typiske Halloween-gresskarene og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene. Gresskar er aller best varmebehandlet. Den kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokes. Den er nydelig i supper, i pureer og i bakverk. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Kjernene skylles og ristes. De er gode i en nøtteblanding, til snaks og i bakverk. Halloweengresskar kan gjerne brukes i matlagingen. Slike pyntegresskar har dog mindre smak.

Egenskaper

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Denne suppen er laget med Butternuttsquash/gresskar, men ønsker du mindre karb bruker du Hokkaido eller vanlig gresskar.

Dette trenger du

1 butternutsquash i terninger

1 sjalottløk finkuttet

1 liter kyllingkraft eller 3 kyllingbuljongterninger

2 dl fløte

Salt, pepper og koriander til topping om ønskelig

Fremgangsmåte

Skrell, rens og kutt opp gresskaret i terninger. Fres gresskaret lett i nøytral olje sammen med løk i en tykkbunnet gryte. Tilsett kyllingkraft og kok til mørt. Blend suppen jevn med en stavmikser. Den skal være klumpfri. Tilsett fløte og la suppen redusere på medium varme til den tykner. Rør om underveis slik at suppen ikke fester seg i bunn og blir brent. Smak til med salt og pepper. Server gjerne suppen med hjemmelagede krutonger, fersk koriander og god kaldpresset olivenolje som anvist på bildet.

Oppskrift på krutonger finner du under topping.

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s