Hjemmelaget Limoncello Fra Amalfi

Limoncello er en populær likør som er blitt kjent over hele verden og som blir laget med sitronskall. Tradisjonelt lages den med den typiske sitronen fra Amalfikysten og Sorrentokysten som kalles «l’ovale». Det er vanskelig å fastslå opprinnelsen til denne likøren. Sorrento, Amalfi og Capri strides om oppfinnelsen. Det som er sikkert er at denne likøren har vært omtalt siden 900-tallet. For å forsvare oppskriften mot imitasjoner, har sitronen «l’ovale» mottatt betegnelsen «IGP indicazione di origine protetta». En slags beskyttelse av bestemte produkter fra et geografisk område.

Innhøstingen skjer vanligvis i perioden fra februar til oktober og sitronene plukkes for hånd, slik at de ikke skal komme i kontakt med jord. Det som er spesielt med denne frukten er den elliptiske formen, den middels-store størrelsen og det tykke skallet. Det er nettopp skallet som er hovedingrediensen til limoncello. Skallet er faktisk rikt på essensielle oljer og har en veldig sterk aroma.

Det tar tid å lage limoncello hjemme, så smør deg med tolmodighet 😊 Ifølge den tradisjonelle oppskriften bør limoncello trekke i spriten i mer enn to måneder. Det er viktig å bruke en sprit med høy alkoholprosent for å unngå at likøren blir til is i fryseren.

Å lage limoncello er enkelt, men man bør følge oppskriften nøye. Då får du en veldig god likør med en intens aroma og med en fin gul farge. I Italia lages limoncello med 95% alkoholprosent, men det er ulovlig å selge her i Norge.

Dette trenger du

8 stk amalfisitroner eller økologiske uten voks
1,5 l 60% vodka
5 dl vann
350 g finesse bakesukker

Fremgangsmåte

Vask sitroner forsiktig under kaldt vann med en ren svamp. Ikke vask for hardt, da forsvinne aromaen i skallet!
Skrell sitronen tynt uten å ta med den hvite delen. Det er viktig å bare bruke det gule ytterste laget.

Legg dem på et stort hermetisk glass med et tett lokk og hell oppi 1 liter av spriten.
La det stå å trekke på et mørkt sted i en uke til en mnd. Jo lengre den står, jo bedre smak. Rist litt på glasset hver dag.

Etter en uke/mnd koker du opp sukker og vann til en klar lake. Visp godt og la sukkerlaken avkjøles helt.

Hell sukkerlaken i sitronskallspriten og tilsett de resterende 5 dl av spriten og rører rundt.

Det er stor forskjell på hvilke sitroner du velger å bruke. Amalfi og Sorentositroner er søte, mens andre er syrligere på smak. Om ønskelig kan du smake deg frem med søtning. Vil du ha den søtere, koker du opp litt mer sukkerlake som du tilsetter i limoncelloen.
Sett glasset tilbake på samme sted, og la det stå å trekke i minst 1 uke, men aller helst i 4 uker.

Sil sitronskallet fra spriten og fordel limoncelloen i sterile flasker.
Oppbevar flaskene på frys, eller i kjøleskap. Oppbevares flaskene i kjøla, må de drikkes innen 3-4 uker.

Limoncello nytes iskald. Cin cin 😉

Du kan selvfølgelig halvere oppskriften om ønskelig.

Oppbevar de skrelte sitronene på kjøl. Eller du kan gjøre som meg å lage ferskpresset sitronjuice som du oppbevarer på en ren flaske. Jeg drikker lunkent sitronvann på fastende hjerte hver morgen for helsegevinst. Sitronjuicen kan bla annet brukes til å marinere kjøtt, skvise over fisk eller til annen sjømat, i tørstedrikk, sorbet, som rengjøringsmiddel da den har en antibac effekt, eller som tilsetning i kakebakst som for eksempel i min nydelige lemon pound cake som du finner oppskrift på under kaker.

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram for inspirasjon til en sunn hverdag. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du tester ut oppskriften min 🙂

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s