Ohlala beter
Jeg simpelthen bare elsker beter i alle farger og fasonger. For meg er beter en kilde til sunnere helse på lik linje som med gulrot.
Rødbeter er proppfull av antioksidanter og
de beskytter cellene mot frie radikaler og dermed skadelig nedbryting, samtidig som de kan forebygge hjertesykdommer, visse typer kreft og demens. Den inneholder masse C-vitaminer og kan være en viktig kilde til mineraler som fosfor, kalsium og jern.
Gulbeten er rik på kostfiber og B-vitaminet folat, i tillegg til å være en flott kilde til kalium. De viktigste plantestoffene heter betalainer og innbefatter betanin og vulgaxantin. Den flotte fargen skyldes at den lilla fargen i rødbeten er borte, og kun gulfargen gir farge til roten. De har en sterk farge som også gjør annen mat gul.
I likhet med sine røde og gule slektninger, samt chioggiabetene, inneholder de hvite betene et stoff som har vist seg å senke risikoen for hjertesykdom ved å påvirke homocysteinnivået i blodet.
Beter generelt er rike på kostfiber som bidrar til en god fordøyelse og økt metthetsfølelse. Beter er også en god kilde til B-vitaminet folat som blant annet er viktig for normal bloddannelse og kan redusere tretthet og utmattelse.
Dette trenger du
ca 3 kg beter, jeg har brukt gul, rød og hvitbete
5 dl 7% eddik
7 dl vann
200 g sukrin gold
100 g finesse eller etter smak ikke altfor søtt
Karve etter smak, jeg digger karve
Grovkuttet skall/zest av en appelsin
Raw lakrispulver kjøpes på helsekost, Meny, Mega el
Salt
Fremgangsmåte
Vask, klipp av lange stilker til ca 5 cm av stilken er igjen og kok betene med skallet på til møre. Husk 1 ss havsalt i kokevannet.
Avkjøles under kaldt renende vann samtidig som man drar av skallet og renser de hver for seg etter farge. Husk hansker…
Del opp betene i skiver, halvmåner eller terninger.
Fordel rødbeter i egne glass med ønsket mengde karve mellom lagene, og til sammen 1-2 ts raw lakrispulver alt etter størrelse på glass.
Gul og hvitbete i glass for seg selv med ønsket mengde karve og appelsinzest mellom lagene.
Kok opp eddik, vann og søtning og hell blandingen over betene helt opp til lokket. Sørg for at glassene er rene, sterilisert og helt tett når du skrur på lokket! La betene avkjøles i romtemperatur, og sett deretter glassene kaldt og mørkt, for eksempel i kjøleskapet eller i en kald og mørk kjeller i minst 2 uker slik at smaken setter seg.
Sterelisering av glass i stekeovnen
Sett stekeovnen på 100 grader. Vask glassene (og tilhørende lokk og syltestrikk) slik at de er helt rene og skyll dem godt. Sett glass og lokk i stekeovnen i minst 10 minutter– la dem stå til de er helt tørre. Når glasset avkjøles vil det dannes vakum.
Voila. Da kan man bare glede seg til godsaker høst og vintersesongen, for gode kan jeg garantere at de blir!
Følg meg gjerne for mer inspirasjon til en sunn hverdag på Facebook og Instagram 🙂
Publisert av