Høstgryte med oksekjøtt og sopp

Høstgryte

Med høst i luften, vind og regntunge dager. Smaker det ekstra godt med en skikkelig god høstgryte kokt på gressfora okse fra Fjordfegården. Dette er kjøtt av ypperste kvalitet, fra okse som blir slaktet når den er eldre enn to år og som ikke er fostret og hurtigforet på hormonforstyrende soyapellets. Slik blir det god mat av 🙂

Dette trenger du

1 kg oksekjøtt i biter av mørbrad, høyrygg eller flatbiff

3 dl rose eller rødvin

2 stk kjøttbuljongterninger

1,5 dl fløte

2 ss tomatpure jeg, bruker Aanglamark sin

1-2 ts sennep, jeg bruker Dijon

1-2 ss rørte eller kjøpt tyttebærsytetøy, kan sløyfes

3 pakker sjysaus fra Toro om du ikke har oksefond og liker å jevne med johhanesbrødkjernemel

1/2 kg kantareller, portobello eller aromasopp i tykke skiver

2 stk gulrøtter i skiver

2 stk passe store rødløk delt i fire

5 stk laurbærblader

1 ts fersk eller tørket timian

2 ts vegetakrydder, kjøpes på internasjonal butikk. Kan erstattes med gastromat

Salt, pepper og sukrin etter smak

Fremgangsmåte

Brun kjøttet i smør på alle sider til gyllent i omganger og ha det over i en gryte. Fres sopp, løk og gulrot i stekeskyen, krydre med vegetakrydder og ferskmalt pepper. Ha grønnsakene over i en bolle når de er stekt. Kok ut pannen med 2 dl vann og la det redusere til halvparten. Tilsett tomatpure og la det surre en liten stund før du har oppi vin og lar alkoholen fordampe i ca 5-6 min på medium varme under omrøring. Tilsett 5 dl kaldt vann, buljongterninger og 3 pk sjysaus. Rør godt om til pulveret er oppløst. Gi det et oppkok og tilsett stekesjy, sennep, laurbærblader og tyttebær om ønskelig. Tyttebær gir en fin syrebalanse til sausen. Bruker du ikke sjysaus, tilsetter du 3 dl fond istedenfor og dropper buljongterninger. Senk varmen og la kjøttet putre under lokk til det er mørt. Rør om innimellom! Når kjøttet er mørt, tilsetter du fløte, grønnsaker og lar det koke videre i 10 min. Smak til med salt, pepper og sukrin eller annen foretrukken søtning.

Serveres med valgfrie grønnsaker.

Følg meg gjerne for inspirasjon til en sunnere hverdag på Facebook og Instagram 🙂

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s