yummy god moussaka med fluffy ostelokk

Yummy Moussaka

Moussaka er en gratinert matrett som stammer fra Midtøsten, men som også er typisk for det Balkanske kjøkken. Retten er best kjent fra Tyrkia og Hellas, men den er utbredt i store deler av Midtøsten og på Balkan. Moussaka består i hovedsak av aubergine, tomat, lam, hvitløk og diverse urter. Salat og brød blir gjerne også servert som tilbehør. Mousakka lages i forskjellige former og variasjoner i de ulike landene og geografiske områdene hvor denne er utbredt.

Dette trenger du

1 kg lammekjøttdeig eller oksekjøttdeig

2 stk auberginer

1 stor gulrot eller 2 små i terninger

1 gul løk eller 2 sjalottløk

3 fedd hvitløk

2 bokser hermetiske tomater

Revet gulost

4 dl fløte

2 stk kjøttbuljongterninger

Kaldpresset olivenolje

2 ss tørkede urter. Jeg har brukt Middelhavsurteblanding fra TGS

3 ts chiliflakes

3 ts vegetakrydder kjøpes på internasjonale butikker

2 ts kanel

2 ts røkt paprikapulver

Revt muskat

Havsalt ette smak

Peppermiks eller vanlig ferskmalt pepper etter smak

2-3 ss sukrin

2 ts pofiber til ostesaus

2 egg

Fremgangsmåte

Kok opp fløte sammen med litt revet muskatt, 2ts vegetakrydder og 1ts pepper. Tilsett en raus neve revet valgfri hvitostost og litt blå castello om du har. La ostesausen småkoke under omrøring til den begynner å tykne og tilsett så 2ts pofiber. Kok videre til en tykk saus og smak til med litt salt om nødvendig. Sett sausen til side. Pisk inn 2 egg når sausen er avkjølt!

Skjær opp aubergine i tynne skiver med en mandolin eller kniv og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Pensle over litt kaldpresset olivenolje og strø over havsalt og ferskmalt pepper. Stekes i ovnen på 200 grader til de synker sammen.

Stek kjøttdeig sammen med løk og gulrot til kjøttdeigen er medium stekt. Tilsett alt krydder utenom sukrin og muskat og la det frese under omrøring i et par min. Tilsett tomater, buljong og la det putre under omøring til buljongen er oppløst og sausen er redusert. Smak til med sukrin hvor søt du ønsker kjøttblandingen. Den skal ha litt sødme.

Finn frem en ildfast form og legg lagvis aubergine, kjøttdeig og hvit saus. Avslutt med ostesaus og revet ost. Stekes midt i ovnen på varmluft eller over og undervarme på 200 grader i 20 min. La retten hvile 5-10 min før servering, slik at den ikke blir så rennende. Serveres sammen med en frisk salat og hvitløksdressing.

Oppskift på dressing finner du på bloggen.

Voila. En deilig middag 🙂

Følg meg gjerne for mer inspirasjon til en sunn hverdag på Facebook og Instagram 🙂

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s