Kjøttkraft
På midten av 1700-tallet var det vanlig for omreisende å ta inn på vertshus for kost og losji når kvelden kom. Ofte serverte verten suppeboller med kraft – kalt restoratifs. Denne praksisen og navnet ga opphav til ordet restaurant et sted for å gjenopprette helse og velvære. God hjemmelaget kraft er i grunn veldig enkelt å lage. I tillegg er kraft svært anvendelig, både som en varmende og næringsrik drikk eller som base i supper, sauser og andre retter. Om du ikke lager kraft regelmessig anbefaler jeg deg å starte i dag!
Tradisjonen med å koke kraft er urgammel, men har i løpet av de siste årene blitt veldig populært.

Kraft inneholder gelatin som styrker kroppen innenfra
Å få i seg gelatin er fantastisk for kroppen!
Gelatin har lenge vært kjent for sine helberedene egenskaper og kan virke reparerende og styrkende på
Fordøyelsen
Hud
Ledd
Benbygning
Hjerte og muskler

Men hva er gelatin og hvor kommer det fra?
Når man koker kraft dannes gelatin fra et produkt som heter kollagen.
Kollagen er det vanligste proteinet i kroppen vår og er den viktigste bestanddelen i brusk, sener, leddbånd og ben. Kollagen gjør rett og slett at kroppen vår henger sammen!
Når vi koker kraftbein trekkes kollagenet ut fra sitt opphav og blir brutt ned til gelatin, gjennom en prosess som kalles hydrolyse. Gelatin er det som gjør at kraften får gelékonsistens når den avkjøles.

Men hvorfor er gelatin så bra for oss?
Du har helt sikkert hørt at proteiner er kroppens byggesteiner og inngår i alle kroppens celler. Proteiner er bygget opp av en eller flere kjeder med aminosyrer. Proteiner er med andre ord ikke bare proteiner, de er sammensatt på forskjellige måter og varierer i form, størrelse og egenskaper.
Gelatin har en unik sammensetning av aminosyrer som gir anti-inflammatoriske egenskaper.
Gelatin rik på aminosyrene glycin og prolin. Disse aminosyrene har mange viktige oppgaver i kroppen. Blant annet styrker glycin funksjonen til leveren og hjelper kroppen med avgiftningsprosesser. Prolin er viktig for å bygge og styrke cellestrukturer.
Selv om dette er såkalte ikke-essensielle aminosyrer, noe som betyr at kroppen kan lage de selv, så er det likevel mange som har mangel på de aminosyrene som det finnes mye av i gelatin. Dette kan ofte ses i sammenheng med at man har problemer med hud, ledd og sykdommer knyttet til brusk og bindevev.
Gelatin vil med andre ord gi kroppen et mer balansert proteininntak. Spesielt i et vestlig og moderne kosthold der vi ikke lenger spiser noe særlig innmat og gelatinrike matvarer.
Det er ikke uten grunn at gelatin og kollagen lenge har blitt brukt som et tilskudd som er mye brukt av kosmetikkbransjen og idretsutøvere. Blant annet brukes det for å reparere og bygge opp kroppens vev.
Kraft er en god og naturlig kilde til gelatin, samtidig som man får i seg mange ekstra næringsstoffer i forhold til å kjøpe rent gelatin/kollagen tilskudd.

Det er bare til å få i seg deilig og næringsrik kraft!

Dette trenger du

2 kg kraftbein. Kjøpes hos slakter
5 liter vann
1 stk løk delt i 4
3 gulrøtter grov kuttet
1/2 purreløk grovkuttet
6 stk laurbærblader
Havsalt og grovmalt pepper etter smak

Fremgangsmåte

Brun beina i litt smør. Fyll på vann og tilsett grønnsaker. Gi kraften et oppkok og senk varmen på laveste innstilling. Når kraften danner et brunt skum, fjerner du dette med en liten sil eller en fiskeskje. Dette for å få klar kraft. La kraften småputre/trekke under lokk 12-72 timer.
Sil kraften, la den avkjøle og oppbevar kraften i en tildekket bolle/skål eller i vide glass med lokk i kjøleskapet. Man kan også helle den i isbitposer, porsjonere og oppbevare kraften på frys.
Det er veldig greit å porsjonere kraften hvis man ikke skal drikke kraft hver dag. Kraft hoder seg i kjøleskapet i ca 7-9 dager.

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s